VIJF PLEKKEN OM TE GAAN SUPPEN IN BELGIË

Véronique Musumeci, een grote stand-up paddle fan en de vrouw achter het social media-account ‘supandsee’, deelt haar suptips in België met ons. 

SUP Belgique

HARTJE MECHELEN

Afspraak in reiscafé Via Via voor een avontuur in het hart van het historisch centrum van Mechelen. Een aparte ervaring waarmee je deze schitterende stad vanuit een ander gezichtspunt kunt (her)ontdekken. “Je bevindt je pal in het centrum en je keert om als je er genoeg van hebt. Je moet wel niet bang zijn om bekeken te worden, want suppen in het hart van een drukke stad trekt onvermijdelijk de aandacht.”

Ook nog in Mechelen kun je naar De Nekker, een recreatiecentrum met een turkooiskleurige vijver. “Je ziet hier soms duikers onder je plank passeren … Prachtig.”

HET KANAAL VAN DAMME

Dicht bij het idyllische dorpje Damme, niet ver van Brugge, vind je een van de rustigste en meest inspirerende spots om te gaan suppen. Je vaart hier op het kanaal van Damme. Via een houten trapje, bereikbaar met je fiets via het fietspad, raak je op het water. “Je vaart tussen twee rijen bomen, en in de verte zie je een schitterende witte molen. Het is een prachtige plek, vooral als de zon ondergaat. Je kunt hier trouwens zwemmen, zo zuiver is het water.”

HET MEER VAN NISRAMONT

Het meer van Nisramont is enorm geliefd bij wandelaars of trailrunners, vooral omwille van het parcours van 15 kilometer met 450 meter positief hoogteverschil. Deze plek, ten zuiden van La Roche-en-Ardenne, is ook een paradijsje voor stand-up paddle. “Je kunt hier meerdere activiteiten combineren, voor een dag vol sport. Op je sup kun je op de twee Ourthes varen (oostelijk en westelijk) en de tour van het meer doen. Handig: in het hoogseizoen wordt er vaak materiaal verhuurd ter plekke.”

SUP

DE DURME IN LOKEREN

De stad Lokeren, tussen Antwerpen en Gent, verbergt ook onverwachte troeven voor stand-up paddle. Op de Durme, met vertrek in Daknam, moet je op een bepaald moment gaan zitten op je sup om onder een bruggetje door te raken. Daarna gaat het richting Sinaai voor een avontuur van een paar kilometer. “Een tocht midden in de natuur, op een bochtige rivier waar totale rust heerst.”

DE DIJLE IN KORBEEK

Een aanrader, deze bekende suproute die start in Korbeek-Dijle en eindigt in Heverlee bij Leuven. De stroming kan er soms een beetje sterker zijn dan ergens anders. Je bereikt ze makkelijk, via een ponton waar je een sup kunt huren voor een tocht van 6 kilometer op de Dijle. Tip: langs de rivier kun je via een mooie route terugwandelen naar het beginpunt in Korbeek.

SUPANDSEE

SupandSee is een platform waar alle natuur- en fotografieliefhebbers hun gemeenschappelijke passie kunnen delen. Je vindt er de mooiste en beste spots om te suppen. In België, maar ook over heel de wereld.