MTB

Mountainbike, MTB

Rijd over de meest oneffen terreinen met je mountainbike! Met zijn profielbanden en vering is de mountainbike de essentiële en beste fiets om in alle omstandigheden te rijden. Ontdek ons ruim aanbod mountainbikes! Profiteer ook van onze fietsreparatie- en onderhoudsservice!
Hulp bij je keuze
Hoe kies je een mountainbike?
Skip categories and go to listing products Skip categories and go to filters
Skip filters
Filters
media description
MTB DEALS
4.5/5 Op basis van 42570 Beoordelingen in de winkels en online

MOUNTAINBIKES (MTB): SPECIALISTEN OP ELK TERREIN


De in 1980 ontwikkelde mountainbike is een fiets waarmee je zelfs het grilligste en ruigste terrein kan bedwingen. De discipline is perfect voor fiets- en natuurliefhebbers. Je kan off-road rijden, ver van de geasfalteerde paadjes. Boswegen en gravelpistes vormen evenmin een probleem. MTB duiken ook steeds vaker in de stad op. Met een degelijke vering, deugdelijke remmen en een leuk design zijn MTB ook geschikt voor het stadsverkeer. De dikke banden verhogen wel het contact met de ondergrond, waardoor het rijden op de geasfalteerde wegen in de stad meer inspanningen vergt dan op een fiets met dunnere banden. Kies in een dergelijk geval eerder voor een moderne stadsfiets, een handige plooifiets of zelfs een comfortabele elektrische fiets.


WAT IS EEN MTB? WAT ZIJN DE BELANGRIJKSTE KENMERKEN VAN EEN MTB?


Wil je steile hellingen moeiteloos bedwingen en gewaagde sprongen uitvoeren? Een MTB is voorzien van:

 • bredere banden dan gemiddeld, met een noppenprofiel dat voor extra grip zorgt;
 • een breed en vlak stuur waarmee je de fiets beter onder controle houdt;
 • een hard, smal zadel;
 • Een kwalitatieve derailleur met een groot aantal versnellingen;
 • betrouwbare schijfremmen die je snel en veilig tot stilstand brengen.

De individuele onderdelen kunnen sterk van de ene tot de andere MTB verschillen, in functie van voor welk gebruik het model geschikt is.


VERSCHILLENDE TYPES MTB: VAN EEN POLYVALENTE ALLE-TERREIN-FIETS TOT EEN GESPECIALISEERD MODEL


Startende mountainbikers kiezen niet noodzakelijk voor een klassieke (polyvalente) MTB. In functie van de discipline en de routes die je geregeld volgt, kan je een aangepaste MTB kiezen. Laat je aankoopbeslissing dus afhangen van waarvoor je je mountainbike wil gebruiken. Er bestaan verschillende types MTB voor de uiteenlopende disciplines in het mountainbiken:


ALL-MOUNTAIN: DE POLYVALENTE FIETS


Met een MTB kom je makkelijk een steile helling op en kan je daarna alles uit de technische en snelle afdalingen halen. All-Mountain MTB zijn de meest 'polyvalente' onder de alle-terrein-fietsen. Ze zijn comfortabel, licht en stevig, wat ze geschikt maakt voor:

 • lange en veeleisende parcours;
 • hellingen en afdalingen;
 • beginnende mountainbikers;
 • meer gevorderde fietsers.

All mountain MTB kunnen door iedereen en overal worden gebruikt.


Trekking MTB


Trekking MTB zijn de handelbaarste mountainbikes. Het gaat om ideale modellen voor beginnende mountainbikers. De nadruk ligt meer op mobiliteit dan op sportiviteit en lichaamsconditie. Precies daarom, nemen mountainbikers onderweg een rugzak of tas mee met proviand en fietskledij. Voor meer comfort en een aangename rijervaring is de zithouding vrij recht. Rekening houdend met het gewicht van je bagage, zijn trekking MTB met betrouwbare schijfremmen uitgerust.


DE MOUNTAINBIKE VOOR AFDALINGEN OF DOWNHILL MTB: VOOR SNELHEIDSDUIVELS


Net als tijdens het skiën, leggen downhill mountainbikers zich uitsluitend toe op ... afdalingen. Ze willen zo snel mogelijk van een neerwaartse helling af, zonder zich zorgen te maken over de beklimming.

De stabiliteit en een degelijke vering zijn essentieel voor een downhill MTB. De prestaties bergop zijn van ondergeschikt belang als je een downhill MTB koopt.


SNELLER, HOGER, VERDER! MET DE CROSS-COUNTRY


De cross-country MTB verlegt zijn grenzen. Je kan er elk uitdagend terrein mee aan. Op een dergelijke fiets bedwingen ambitieuze fietsers moeiteloos bochtige bergweggetjes, zelfs op 1.500 meter hoogte.

Een goede cross-country MTB werd speciaal ontwikkeld voor gebruik op niet-geasfalteerde wegen. Cross-country fietsen zijn dan weer niet geschikt voor wie op een uitermate bochtig en veeleisend terrein tot het uiterste wil gaan.


ENDURO: EEN COMBINATIE VAN DOWNHILL EN CROSSCOUNTRY


De enduro MTB legt de nadruk op snelle afdalingen. Plotse beklimmingen en lange trektochten behoren op een enduro MBT eveneens tot de mogelijkheden. De enduro is een soort combinatie tussen een downhill MTB en een cross-country MTB.


FREERIDE MTB: SPRONGEN EN ANDERE FIGUREN


Freeride is een bijzonder extreme mountainbikediscipline. Freeriders gaan meestal naar het fietspark om er te trainen op verschillende figuren en kunstjes. Erg bergachtige streken kunnen eveneens als trainingspiste fungeren. Aangezien dergelijke fietsen enorm worden belast, worden meestal bergfietsen met een volledige ophanging en een kwalitatieve vering gebruikt.


WAAR MOET IK OP LETTEN BIJ DE AANKOOP VAN EEN MTB?


Elke MTB is anders. Zo zijn er soms grote verschillen tussen uiteenlopende types MTB, met name op het vlak van gewicht en stabiliteit. Kies de MTB die bij je past op basis van je behoeften en je individuele voorkeuren. Volgende criteria zijn bij de aankoop van een MTB doorslaggevend.


HARDTAIL OF VOLLEDIGE OPHANGING?


MTB bestaan in twee categorieën: de hardtail MTB en de MTB met volledige ophanging. Hardtails hebben geen vering ter hoogte van het frame, terwijl MTB met een volledige ophanging een voor- en achtervering hebben. Beide systemen bieden eigen voordelen.

Hardtail MTB

 • Lagere prijs
 • Vrij beperkt gewicht
 • Beperkt onderhoud

MTB met volledige ophanging

 • Meer comfort en veiligheid onderweg
 • Mogelijkheid om sneller te rijden
 • Ontlasting van de rugspieren

Klassieke MTB hebben een vering vooraan. BMX-fietsen hebben een frame en een vork zonder vering. Rijd je vaak van hellingen af en verken je grillige, veeleisende terreinen? Opteer liever voor een MTB met volledige ophanging. MTB met volledige ophanging zijn beter voor je rug: ze vangen trillingen ter hoogte van je borstkas en je hoofd op.

Naast het soort ophanging (full of hardtail) is ook de vering een belangrijk criterium. Sta daar voldoende bij stil! Algemene regel: hoe grilliger en veeleisender het terrein, hoe beter je vering moet zijn.


WAT IS HET BESTE: ALUMINIUM OF CARBON?


De frames van MTB worden tegenwoordig gemaakt uit aluminium of carbon. Die in aluminium zijn meestal iets goedkoper, krasbestendiger en slijtvaster. Anderzijds is carbon een bijzonder licht en stevig materiaal dat voor een stijlvolle uitstraling zorgt. Het geeft je MTB een originele look.


DE GOEDE BANDDIKTE VOOR EEN MTB: 27,5" OF 29"?


In vergelijking met die van klassieke stadsfietsen, zijn de wielen van MTB iets kleiner. Dat maakt ze enorm wendbaar en handelbaar. Grotere wielen zorgen dan weer voor een hogere inertie en een soepeler rijstijl. Oorspronkelijk hadden MTB wielen van 26 inch. Nu zijn wielen van 27,5 of zelfs 29 inch bijna de norm. 'Plus-banden' maken het ook mogelijk om met minder hard opgepompte banden te rijden, waardoor je meer rijcomfort geniet. 24 inch bergfietsen zijn eerder uitzonderlijk. Ze zijn vooral geschikt voor fietsers van kleinere gestalte.


HOE BREDER HET STUUR VAN JE MTB, HOE BETER


Alle MTB hebben een vrij breed en recht stuur. Daarmee kan je je fiets zelfs tijdens snelle afdalingen, sprongen en scherpe bochten onder controle houden. Het stuur van een MTB is zowat 720 tot 800 mm breed, in functie van de lichaamsbouw van de fietser.


HET SCHAKEL- EN REMSYSTEEM


Stadsfietsen en andere alledaagse fietsen zijn vaak voorzien van velgremmen. Ze komen vaak voor, vereisen weinig onderhoud en zijn vrij makkelijk te bedienen. Toch wordt het gebruik van mechanische of hydraulische schijfremmen aangeraden op sportfietsen die snel moeten kunnen rijden en zwaar worden belast. Hoewel dat remsysteem complexer is, biedt het een aantal voordelen. Zo reageren schijfremmen sneller en betrouwbaarder. Ze zijn stabieler tijdens lange afdalingen. Dat geldt ook voor de tandwielen. Op kwalitatieve MTB vind je zelden gemiddelde, eenvoudige en goedkopere versnellingen. De meeste mountainbikes zijn uitgerust met elektronische of mechanische derailleurs die tot 27 versnellingen aansturen.


DE MTB VAN DECATHLON: CROSS-COUNTRY, TRAIL EN ALLE-TERREIN-FIETSEN


Bij DECATHLON vind je een ruim gamma MTB voor dames, heren en kinderen. Voor uitstapjes in de vrije tijd, voor trainingen of wedstrijden: onze fietsen garanderen je een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding. Je vindt hier ook bekende merken als Rockrider en BTWIN.


FAQ


WAT IS EEN MOUNTAINBIKE?


Mountainbikes (MTB) zijn fietsen waarmee je niet op de platgetreden paden rijdt. Je herkent ze aan hun dikke banden en hun stevig loopvlak. Die zorgen voor de nodige grip op modderige boswegen en hobbelige bergwegen.


WAT IS EEN MTB MET VOLLEDIGE OPHANGING?


Dergelijke MTB hebben een vering ter hoogte van de vork en ter hoogte van het frame. Hardtail MTB hebben een ophanging vooraan. BMX-fietsen hebben helemaal geen ophanging.


WAAROM HEBBEN MTB GEEN SPATBORDEN?


Daar zijn verschillende redenen voor. In de eerste plaats: om het gewicht van de MTB te beperken, wat in de meeste disciplines voordelen oplevert. Anderzijds kan er zich vuil of modder vastzetten tussen het spatbord en het wiel. Daardoor werken je remmen minder efficiënt. Bovendien bestaat het risico dat er onder het spatbord takjes en twijgjes gaan vastzitten.

Laat ze kiezen