Rijhelmen

Rijhelmen

Hulp bij je keuze
Veilig paardrijden? Onmisbare tips om je ruiterhelm te kiezen!
Skip categories and go to listing products Skip categories and go to filters
€6995 −14%
€6000
*De uitverkoop begint op 3/6/2023
€12250
Rijhelm QHP Glitz
QHP

Rijhelm QHP Glitz

Uitsluitend online verkocht
€9200
€6995 −41%
€4100
*De uitverkoop begint op 2/6/2023
€10995 −24%
€8350
*De uitverkoop begint op 15/5/2023
€48900
€52500
€52500
€48900
€2000
Paardrijcap 100 zwart
FOUGANZA

Paardrijcap 100 zwart

(38)
Dit product is niet online verkrijgbaar, bekijk de winkelvoorraad.
4.7/5 Op basis van 4441 Beoordelingen in de winkels en online

De rijhelm: voor een optimale veiligheid te paard


Tijdens een tornooi, het nemen van hindernissen of een eenvoudige wandeling te paard blijft een rijhelm onmisbaar. Dat accessoire maakt deel uit van de basisuitrusting van zowel beginnende als professionele ruiters. Zelfs indien jij en je paard of je pony goed op elkaar afgestemd zijn, is een valpartij nooit uit te sluiten.

Naast het veiligheidsaspect, geeft de moderne rijhelm je uitrusting ook een professionele look.


Waarom is een rijhelm zo belangrijk?

Hoe lang en op welk niveau je ook rijdt: je moet altijd een rijhelm dragen. Het is altijd moeilijk te voorspellen wat er kan gebeuren. Bij een val kan je hoofd zware klappen krijgen. Een rijhelm is onmisbaar om de impact daarvan te verkleinen. Die vangt de schok op en beschermt je (in het ergste geval) tegen schedeltrauma's.

Rijhelmen danken hun beschermend effect aan het expansief materiaal. Het vaakst wordt polystyreen gebruikt. Helmen in polystyreen fungeren als de schokdempers van een auto. Bij een impact beschermen ze de gevoelige zones van je hoofd.

Trek je graag de natuur in te paard? Je rijhelm beschermt je ook op zonnige dagen.

Die ruiteruitrusting is voorzien van geïntegreerde ventilatiezones, speciaal voor de ruitersport ontwikkeld om een optimale verluchting toe te laten.

Het is geen goed idee om in plaats van een rijhelm een fietshelm te dragen. Hoewel de moderne rijhelmen qua uitzicht en technologie steeds dichter bij fietshelmen aanleunen, moet je beseffen dat een val met de fiets heel wat anders is dan een val van je paard. Je kan opzij of naar achter vallen. Een fietshelm beschermt je in dergelijke situaties onvoldoende. Een fietshelm is trouwens nauwelijks tot niet bestand tegen een trap van je paard.


Rijhelmen voor volwassenen en kinderen

Rijhelmen zijn absoluut onmisbaar voor dames, heren en kinderen en zouden vanzelfsprekend moeten zijn. Je draagt zelfs beter de slechtste rijhelm dan helemaal geen helm! Koop dus een rijhelm vóór de start van je eerste rijles.

Paardrijden is een populaire sport. Het risico op blessures wordt echter vaak onderschat. Heel wat volwassenen rijden zonder de nodige bescherming van o.a. een rijhelm. Soms uit onwetendheid of ijdelheid. Een dergelijk gedrag wordt bijna gezien als grove nalatigheid.

Moderne rijhelmen zien er trouwens elegant uit en vallen op door hun sportief karakter. Klassieke helmen in retrostijl blijven trendy, dankzij hun hoge vorm, hun knopen en hun typische fluwelen beschermingslaag. Klassieke rijhelmen zijn doorgaans niet aanpasbaar qua maat. Dat maakt ze ongeschikt voor kinderen.

Op het vlak van veiligheid moeten rijhelmen voldoen aan de Europese veiligheidsnorm EN 1384. Er wordt nagegaan in welke mate ze schokken opvangen, hoe sterk de kinband is, hoe ondoorlaatbaar ze zijn, of ze werden gezandstraald en welke zones precies worden beschermd.


Keuzecriteria voor een nieuwe rijhelm

Ook wie niet vaak een paard bestijgt, kiest maar beter voor comfort. Een degelijke rijhelm moet bepaalde kenmerken vertonen om je ritjes zo comfortabel mogelijk te laten verlopen.

Zo moet de grootte van je rijhelm aanpasbaar zijn. De zachte binnenvoering in de meeste helmen voelt bijzonder prettig aan. Zorg er wel voor dat je niet allergisch bent aan het materiaal. Als de helm schoonmaakt, moet je de voering hoe dan ook verwijderen.

Kies ook voor een helm met een degelijk ventilatiesysteem. Vooral op warme dagen is het aangenaam om van voldoende luchtcirculatie te kunnen genieten.

Veiligheid blijf hoe dan ook het belangrijkste criterium. Koop sowieso een rijhelm die perfect op je hoofd past en een optimale ondersteuning biedt.


Hoe weet je welke rijhelm bij jou past?

Je nieuwe helm moet je hoofd voldoende bewegingsvrijheid gunnen en toch stevig blijven zitten. Is je hele hoofd bedekt en zijn de riempjes aan de zijkanten goed aangespannen, dan ben je goed op weg.

De perfecte afstelling van het vizier? Enkele centimeter boven je wenkbrauwen. Het bovenste gedeelte van je voorhoofd moet eveneens door je helm bedekt worden.

Span het kinstuk aan zodat je nog natuurlijk kan bewegen zonder dat je helm je hindert.

Om je rijhelm in goede staat te houden, maak je de binnenkant regelmatig schoon en verwijder je de zweetrestjes. De uitneembare binnenbekleding kan in de wasmachine. Vuil en stof aan de buitenkant van je helm verwijder je met een spons en wat lauw water. Veel ruiters maken ook gebruik van vochtige doekjes.

Bewaar je rijhelm op een frisse, droge en donkere plek. UV-stralen en hoge temperaturen kunnen permanente schade veroorzaken. Daarom is een helmtas niet alleen een goed idee voor een veilig transport, maar ook voor de opslag. Zo bescherm je je helm tegen beschadigingen, vuil, stof en schadelijke stralen.

Bij DECATHLON kan je online rijhelmen kopen aan voordelige prijzen. Je vindt er ook bijpassende tassen en heel wat andere ruiteraccessoires.


FAQ


Welke rijhelmen worden aanbevolen?

De in Europa verkochte rijhelmen moeten aan veiligheidsvoorschriften voldoen. Het gaat om de EN 1384-norm en sinds december 2014 om de VG1 01,040 2014-12-norm.

Wij raden je een rijhelm van FOUGANZA aan.


Hoeveel kost een rijhelm?

Rijhelmen zijn niet noodzakelijk duur. Voor minder dan € 30 heb je al een basismodel.


Hoe groot moet mijn rijhelm zijn?

Om de juiste maat te kennen, meet je de omtrek van je hoofd. Hou de lintmeter net boven je oren en je wenkbrauwen en meet zo één keer de omtrek van je hoofd. Zit de gemeten lengte tussen twee maten in, kies dan voor de grootste rijhelm.


Wanneer is mijn rijhelm aan vervanging toe?

Rijhelmen worden behoorlijk op de proef gesteld. Hou rekening met de slijtage van je helm en vervang die om de 3 tot 5 jaar. Na een impact of een valpartij, moet je de helm onmiddellijk vervangen. Dunne haarscheurtjes en andere beschadigingen worden immers vaak over het hoofd gezien.


Laat ze kiezen

Een cadeaubon schenken