de verdedigende houding voor basketballers

DE VERDEDIGENDE HOUDING
VOOR BASKETBALLERS

De verdediging is de beste aanval: het belang van een goede verdedigende houding.

Het belangrijkste doel van de verdediging is ervoor zorgen dat de tegenstander een fout maakt, zodat de bal terugkomt en je team over kan gaan op de aanval. Basketbal is een teamsport met een onzeker spelverloop, dat wil zeggen dat het allemaal heel snel gaat. Zowel de aanval als de verdediging duren maximaal 24 seconden (als er geen balverlies of overtredingen zijn), dus er is een grote tijdsdruk. Scoren is één ding, maar je voorsprong niet verliezen is iets heel anders. Daarom is de juiste verdedigende houding heel belangrijk. Die verschilt van verdediger tot verdediger en ziet er met of zonder balbezit heel anders uit.

Verdedigende houding tegenover de baldrager bij basketbal

De kernpunten voor een goede verdedigende houding tegenover de baldrager

De afstand: een coach zou zeggen dat het gaat om een 'armlengte'. Als je tegenover je tegenstander staat, is het inderdaad de lengte van een arm die de juiste afstand bepaalt. Zo kan je anticiperen op de bewegingen van je tegenstander en laat je je dus niet overvallen, zelfs niet door zijn of haar snelheid. Als je te ver weg staat, kan je tegenstander ofwel een makkelijk shot nemen, of te veel snelheid maken en je voorbij steken. Als je te dichtbij staat, loop je het risico op een persoonlijke fout.

Je lichaamshouding: dynamisch op de ballen van je voeten. Rust nooit met je hakken op de grond (vandaar het belang van regelmatig tippen), want dan sta je te stijf en ben je minder explosief. Buig door je knieën tot ongeveer een zithouding, dus zeg maar op 45°. Je rug moet je zo recht mogelijk houden (niet naar voren leunen, bewaar je evenwicht). Gebruik je armen om jezelf zo groot en breed mogelijk te maken en blijf voortdurend kleine bewegingen uitvoeren om je tegenstander te ontmoedigen.

De richting: om de aanvaller uit zijn doen en in de problemen te krijgen, moet je hem in één richting dwingen. De keuze voor die richting moet natuurlijk strategisch zijn, zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen een rechtshandige aanvaller naar links te dwingen (in de richting van zijn zwakke hand). Doorgaans probeer je de key zo goed mogelijk af te sluiten en stuur je de aanvaller naar achteren of opzij om zijn mogelijkheden te beperken en hem zo te blokkeren.

Je blik: iets wat we vaak vergeten, maar toch heel belangrijk is. Je mag je ogen nooit (of toch zelden) van je tegenstander afhouden. In de eerste plaats omdat hem dat van zijn stuk kan brengen en kan ontmoedigen, maar ook omdat je op die manier kunt anticiperen op het moment dat hij bijvoorbeeld gaat passen. Bovendien moet je de sterke en zwakke punten van je tegenstander goed analyseren, dus let op of hij rechtshandig of linkshandig dribbelt, hoe zijn dribbelvaardigheden zijn en of hij eerder afstandsschoten of schoten in de buurt van de basket neemt.

Verdedigende houding tegenover een speler zonder bal bij basketbal

De kernpunten voor een goede verdedigende houding tegenover een speler zonder bal:

De afstand: in dit geval is de afstand afhankelijk van de afstand van je tegenstander tot de bal. Dat wil zeggen dat als je tegenstander dicht in de buurt van de bal is, je een zeer stevige houding aanneemt en dicht bij hem in de buurt blijft (zoals wanneer je tegenover de baldrager staat). Als je tegenstander echter vrij ver van de bal staat, houd je afstand. De beste plaats is meestal op het midden van de lijn tussen de baldrager en je tegenstander, zodat je in de baan van de bal staat. De verdediger kan zijn partner bij de baldrager helpen om te voorkomen dat die richting ring gaat, maar kan ook de bal onderscheppen of de baldrager ontmoedigen zijn kant op te gaan. Als de baldrager ervoor kiest om te passen naar jouw tegenstander, heb je dankzij de bewaarde afstand en omdat je in de rechte baan van de bal staat, voldoende tijd om je weer tegenover je tegenstander te plaatsen.

Je lichaamshouding: je moet heel goed opletten en altijd klaar staan om toe te slaan. Dat betekent een meer open en brede houding. Je armen zo breed mogelijk, waarbij je met een hand naar de baldrager wijst en met de andere naar je tegenstander. Maak je zo groot mogelijk, zodat de baldrager een lob pass moet maken en de bal er langer over doet om zijn doel te bereiken, zodat je voldoende tijd hebt om de juiste plaats in te nemen.

De richting: zoals gezegd is het belangrijk om je armen en handen te gebruiken om je te oriënteren op de bewegingen van de baldrager en de aanvaller. Als de aanvaller naar je toekomt, moet je lichamelijk in de weg gaan staan (we noemen dit 'bumpen'). De richting is dan gelijk als bij een baldrager.

Je blik: hier gaat het over je perifeer zicht, omdat het erom gaat dat je zowel de baldrager links als je tegenstander rechts in de gaten houdt. Je moet altijd goed opletten en je ogen nooit van je tegenstander of de baldrager afhouden.

Ontdek onze andere adviezen: 

thuis-spieren-kweken-voor-basketbal

Basketbal: een wekelijks schema voor krachttraining bij je thuis

Wil je in vorm blijven en spieren kweken zodat je steeds beter kan gaan basketballen? Ontdek onze krachtoefeningen die je gewoon thuis kan doen.

hk basketbalschoenen heren

Hoe kies je basketbalschoenen voor een volwassene?

Moeite met de keuze van je basketbalschoenen? Geen nood, TARMAK helpt je een model te kiezen dat perfect is aangepast aan je trainingen of wedstrijden.

howtochooseondersteuning

Hoe kies je de juiste gewrichtsondersteuning?

De juiste ondersteuning kiezen? Kinderspel dankzij onze tips!

howtochooseball

Hoe kies ik een basketbal?

Een basketbal kiezen? Echt kinderspel dankzij onze tips!