Welke fietsendrager is geschikt voor elektrische fietsen?

Welke fietsendrager is geschikt voor elektrische fietsen?

Heb je onlangs een elektrische fiets gekocht, en wil je hem graag meenemen op vakantie of op weekend? Met een fietsendrager neem je je fiets overal mee waar je wilt. Maar welke modellen zijn nu geschikt voor de iets zwaardere elektrische fietsen?

In een ander artikel spraken we al over het gewicht van de elektrische fiets. Er zijn bepaalde factoren (het frame, de batterij, de motor …) die ervoor zorgen dat een elektrische fiets gevoelig zwaarder is dan de standaard stadsfiets. Je let dus best ook goed op wanneer je uitkijkt naar een fietsendrager. Want ondanks dat de meeste nieuwe modellen voorzien zijn op het gewicht van elektrische fietsen, geldt dat toch niet voor ze allemaal. Maar dankzij dit artikel weet je perfect welke keuze je moet maken.

Welke fietsendrager is geschikt voor elektrische fietsen?

Belangrijk om te weten is allereerst dat er verschillende soorten fietsendragers zijn. Enerzijds heb je fietsendragers die je kan vastzetten op de trekhaak van je auto. Dit is de meest bekende en meest voorkomende versie. Maar wat doe je als je geen trekhaak hebt op je auto? Dan zijn er natuurlijk ook alternatieven. Er bestaan fietsendragers die je vastmaakt aan de koffer van je wagen. Maar opgelet, want deze fietsendragers zijn eerder geschikt voor lichtere fietsen zoals koersfietsen of lichte mountainbikes. We raden het niet aan om een of meerdere elektrische fietsen vast te maken op een fietsendrager op je koffer. Je zou mogelijk je auto (en/of je fiets) ongewild kunnen beschadigen. Tot slot bestaan er ook fietsendragers die je monteert op de dakdragers van je auto. Maar hier heb je dus enerzijds dakrails en dakdragers voor nodig, en anderzijds zijn ze net als fietsendragers voor op de koffer niet aan te raden voor het zwaardere gewicht van elektrische fietsen. Je opteert dus best voor een fietsendrager voor op de trekhaak.

Welke fietsendrager is geschikt voor elektrische fietsen?

Fietsendragers van Thule

Thule maakt gebruik van 2 verschillende systemen die beiden op een trekhaak kunnen gemonteerd worden. Let dus goed op, want ze zijn niet allebei geschikt voor elektrische fietsen. De Hang On-reeks, een soort van “rekje” dat je op je trekhaak plaatst, is enkel geschikt voor fietsen tot 15 kg. Ideaal voor koersfietsen of lichte mountainbikes, maar voor elektrische fietsen net niet stevig genoeg. Ook de Euroway-reeks voldoet eigenlijk nét niet. Bij deze fietsendragers is er sprake van een maximaal laadgewicht van om en bij de 46 kg, dus 23 kg per fiets. Net niet voldoende voor de meeste elektrische fietsen. De Velospace en Easyfold-reeksen zijn dan weer wel optimaal voor de elektrische fiets. Die bieden een maximaal laadvermogen van 60 kg, of 30 kg per fiets. Dat volstaat voor de meeste (zelfs de zwaardere) elektrische fietsen. Thule biedt naast hun fietsendragers ook nog een handig oprijgootje als bijkomend accessoire. Praktisch, want die zware elektrische fiets op je drager heffen is lang niet altijd zo evident.

Fietsendragers van Buzzrack

De fietsendragers van Buzzrack zijn op zich gelijkaardig aan die van Thule. Ook hier moet je opletten tussen de verschillende modellen. Zo is er de Eazzy-reeks die tot 4 fietsen tegelijk kunnen dragen. Maar, met een maximaal draagvermogen van 20 kg per fiets. Niet voldoende dus voor je elektrische fiets. In de namen van de modellen zie je meestal al welke wél geschikt zijn. Zo heb je de E-Scorpion en de E-Hornet reeksen, waarbij de E voor de naam natuurlijk voor E-bikes staat. Bij deze modellen wordt - net als bij de fietsendragers van Thule - een maximaal draagvermogen van 60 kg (in totaal) en 30 kg per fiets beloofd. Ook Buzzrack heeft een accessoire (hier oprijplaat genoemd) om je elektrische fiets makkelijker op je fietsendrager te rijden.

Fietsendrager van Menabo

Fietsendragers van Peruzzo en Menabo

Zowel de fietsendragers van Peruzzo als die van Menabo zijn compatibel met elektrische fietsen. Ze hebben allemaal een maximaal draagvermogen van 60 kg. Let wel op, sommige modellen bieden plaats voor 3 fietsen. Logischerwijs is het niet mogelijk om 3 elektrische fietsen op deze fietsendragers te plaatsen. Nog steeds geldt wel het principe dat je het totale draagvermogen moet delen over de gemonteerde fietsen. Dus voor de duidelijkheid: op zulke fietsendragers kunnen 2 elektrische fietsen geplaatst worden, ofwel 3 gewone fietsen.

Fietsendragers van Farad

Het merk Farad heeft een iets ander design dan bovenstaande merken. Toch zijn er ook opties voor elektrische fietsen. Maar let op: voor alle fietsendragers van Farad geldt de regel: 30 km draagvermogen in totaal. Dat betekent dat enkel de dragers voor 1 fiets van Farad echt geschikt zijn voor een elektrische fiets. Voor de dragers waar 2 fietsen op geplaatst kunnen worden, spreken we van een maximum van 15 kg per fiets.

Samengevat kunnen we stellen dat bijna alle merken opties hebben voor elektrische fietsen. Kies voor een fietsendrager voor op de trekhaak, voor een optimale stevigheid. Op onze website (en in sommige winkels) vind je fietsendragers van de merken Thule, Buzzrack, Peruzzo, Menabo en Farad. Elk hebben ze hun eigen design en karakteristieken, maar in principe zijn ze wel allemaal met elkaar te vergelijken.

Dit zou je ook kunnen interesseren:

Hoeveel weegt een elektrische fiets?

Hoeveel weegt een elektrische fiets?

Een elektrische fiets weegt meer dan een klassieke stadsfiets. Dat is logisch, maar waar zitten de verschillen precies?

Hoeveel kost een elektrische fiets?

Hoeveel kost een elektrische fiets?

De vraag naar elektrische fietsen neemt steeds meer toe, en dus vind je bij elk merk tal van modellen. Maar waar moet je nu precies op letten?

Een automatische elektrische fiets: wat zijn de voordelen?

Een automatische elektrische fiets: wat zijn de voordelen?

Met een automatische elektrische fiets moet je als fietser gewoon trappen, de motor doet de rest. Gedaan met handmatig schakelen!

WEB_dsk,mob,tab_sadvi_int_TCI_2018_URBAN CYCLING[8379382]tips elektrische fiets haast moeiteloos door de stad

De elektrische fiets: (haast) moeiteloos door de stad

Veel Belgen gebruiken hun wagen voor verplaatsingen van minder dan 1 km. Wij zien hier best wel een leuke uitdaging in: we willen dat de auto in de stad plaatsmaakt voor de fiets! Om dat aangenaam en op wieltjes te laten verlopen, hebben wij de perfecte oplossing: de elektrische fiets! Je hoeft je niet in het zweet te trappen en je kunt een stukje sneller en verder fietsen.