wandelschoenen quechua

Hoe kies ik de binnenzolen van mijn wandelschoenen (en trekkingschoenen)?

Tijdens een trektocht of wandeling worden je voeten constant belast.
Daarom is het belangrijk dat je over de juiste uitrusting beschikt. Dan denken we uiteraard aan schoenen en sokken, maar ook je zolen zijn belangrijk.
Waarom en hoe kies je een aangepaste zool voor jouw sportactiviteiten?
We geven je al onze tips!

Wil je je voeten meer comfort bieden en het risico op blaren verminderen?
Dan is het misschien tijd om je zolen te vervangen!    

       Niet iedereen weet het, maar goede binnenzolen maken het winnende trio compleet. Samen met goede schoenen en sokken dragen ze immers zorg voor je voeten tijdens het wandelen. 

Afhankelijk van het gewenste comfort, schokdempend vermogen of de warmte zal je voor het ene model of het andere kiezen.
We geven je al onze tips om de juiste keuze te maken!

schoenen bergwandelen quechua dames

Waarom moet je aangepaste zolen kiezen om te wandelen of trekken?

Simpelweg omdat je, afhankelijk van je sportactiviteit, andere vereisten hebt voor je binnenzolen.  Houd je van hardlopen, dan heb je zolen nodig die schokdempend zijn en veel energie teruggeven. Ben je eerder een wandelaar (wat in principe het geval is als je dit artikel leest), dan zoek je in de eerste plaats zolen die je steun geven, goed ademend zijn en comfort bieden.

Binnenzolen voor wandelen of trekking zijn zo gemaakt dat ze je een optimaal comfort bieden op de meest technische ondergronden. 
Ze geven een goede steun aan de voeten en verminderen "speling", zodat je voeten goed vastzitten. Als je voeten te veel bewegingsvrijheid krijgen in je schoenen, dan riskeer je immers wrijving... en het is precies door die wrijving dat je blaren krijgt!

schoenen bergwandelen quechua details

Waarom zijn algemene "sportzolen" of hardloopzolen niet geschikt voor wandelaars?

Een andere reden om specifieke wandelzolen te kiezen, is het feit dat ze gemaakt zijn om vermoeidheid tegen te gaan (vooral bij lange technische wandelingen of trektochten). 
Hoe langer je inspanning, hoe meer gewicht je meedraagt in je rugzak en hoe meer je voeten gaan verslappen, waardoor je spieren en gewrichten extra belast worden. 
In dit geval zorgen technische en comfortabele binnenzolen ervoor dat je minder snel moe wordt.

Hoe zorgt een zool voor meer wandelcomfort?

Schokdempende zolen om schokken en trillingen te verminderen in de bergen, of waar je ook gaat wandelen

Als je gaat wandelen, zal je lichaam schokken en trillingen moeten incasseren.
Wandelschoenen bieden hiervoor schokdempende oplossingen, die nog verder versterkt kunnen worden door je binnenzolen.

Welke zolen zijn de beste zolen voor wandelen en trekking? 

Voor een betere demping van trillingen en schokken, bestaan er technische zolen die een antwoord bieden op deze behoefte.
Bepaalde zolen zijn gemaakt in dempende en goed omhullende materialen, waardoor ze soepel zijn, comfortabel zitten en je voeten in evenwicht houden.

Dan zijn er ook zolen die zorgen voor een betere verdeling van de drukpunten op de voetzolen. Dit is het geval bij zolen met traagschuim.
Andere zolen hebben zelfs inserts met technische materialen die de schokken beter opvangen aan de hiel. Ideaal voor een optimaal comfort tijdens lange wandelingen of meerdaagse trektochten.

Welke oplossingen zijn er om je schoenen nog comfortabeler te maken?

Beschik je al over schoenzolen die aan veel van je verwachtingen voldoen, weet dan dat er ook hielpads bestaan om onder je zolen te plaatsen voor een nog betere demping van de trillingen en nog meer loopcomfort. Opgelet: hielpads zijn niet voor alle schoenen geschikt.
Het is belangrijk om na te gaan of je voeten goed comfortabel en stevig in je schoenen blijven zitten.

Isolerende wandelzolen voor meer warmte

Ga je besneeuwde bergtoppen verkennen?
Dan heb je goede schoenen en een paar lekker warme sokken nodig.
Voor een maximaal comfort is het nodig dat je voeten goed geïsoleerd zijn van de grond.
Aarzel dus niet om isolerende zolen aan te schaffen.

Sommige zolen bestaan uit een vilten structuur die een thermische barrière vormt tegen de kou. Er is niets onaangenamer dan koude voeten tijdens je bergtochten. Met een goede isolatie (schoenen en zolen) kan je wel 5°C aan thermisch comfort winnen aan je voeten! Want vergeet niet dat we een groot deel van onze lichaamswarmte verliezen via onze lichaamsuiteinden (voeten, handen en hoofd). Als je in de winter je handschoenen aantrekt en je muts opzet, denk dan ook aan je voeten!

Verwen ze met merinowollen sokken en isolerende binnenzolen.
Je tenen zullen je dankbaar zijn!

Je vermoeidheidsgevoel verminderen tijdens je wandel- en trektochten

Trek je er meerdere dagen of zelfs meerdere weken opuit voor een wandel- of trektocht?
Denk je erover om nieuwe paden te gaan verkennen tijdens een weekje trekken?
Is het antwoord "ja", dan heb je zolen nodig die veel steun aan je voeten bieden, zodat je je minder vermoeid voelt.

“Tijdens een lange tocht worden je voeten platgedrukt. Geleidelijk ga je je wandelpatroon aanpassen, waardoor je mogelijk je spieren en gewrichten gaat overbelasten” legt Julien Ettel, productmanager sokken en zolen bij Quechua, uit.

Om deze progressieve verzwakking te compenseren, bieden bepaalde zolen steunmogelijkheden ter hoogte van de hielen of de voetboog, zodat je voeten beter vastzitten in je schoenen en je ook rechter loopt.

Het risico verminderen op blaren die je wandeling of trektocht kunnen verpesten

Tot slot kan je ook voor zolen kiezen om een probleem aan te pakken waarmee vele wandelaars en wandelaarsters kampen: blaren.
Blaren verschijnen gewoonlijk wanneer je huid verzwakt is door wrijving. Die kan zowel te wijten zijn aan je sokken, schoenen of vreemde voorwerpen.
Vochtigheid (die gepaard gaat met transpiratie of met externe elementen) kan ook een rol spelen. Vocht verzwakt immers de huid, die dan gevoeliger wordt voor wrijving.
Toch mag je ook de rol van zolen in de strijd tegen blaren niet onderschatten.
“Als je speling hebt binnenin je schoenen, dan gaan je voeten heen en weer bewegen. Deze repetitieve kleine bewegingen kunnen wrijving en opwarming veroorzaken. In extreme gevallen zal je een brandwond van de tweede graad oplopen, beter bekend als een blaar.
Omhullende zolen die goed aansluiten rond de vorm van je voeten, zullen dit risico tegengaan.” legt Julien Ettel verder uit.

Gel, traagschuim, vilt, leer...: welk materiaal moet je kiezen?

Let goed op bij de keuze van het materiaal van je zolen.
Als je zolen voor stadschoenen in glad leer gebruikt, in plaats van een technisch product voor wandeltochten, dan zal je gegarandeerd last hebben van wrijving. Net als onze wandelschoenen en wandelsokken zijn onze wandelzolen specifiek voor deze sportactiviteit gemaakt.
Bij Quechua kozen we voor opencellig schuim dat het vocht in je schoenen absorbeert.
Vocht dat in contact komt met je voeten, zorgt er immers voor dat de temperatuur sneller zakt in winterse omstandigheden en verhoogt het risico op blaren.

buitenzool wandelschoenen zoom

Hoe kies je de maat van je zolen? 

Naast de vele soorten zolen die er bestaan, is ook de maat belangrijk om de juiste combinatie te vinden van zolen, schoenen en sokken voor jouw voeten.
Daarom is het van belang om de ideale maat te vinden.

De maten zijn niet gestandaardiseerd voor alle merken. Zo kan een maat 40 van Decathlon verschillen van een maat 40 van een ander merk.
De afmetingen in lengte en breedte variëren dan ook van merk tot merk. Het is dus moeilijk om meteen het perfecte paar zolen te vinden dat klaar is voor gebruik.
Om die reden hebben we zolen die 2 tot 3 maten omvatten, zodat je ze kunt aanpassen aan de grootte van jouw voeten!

Hoe knip en vervang je je binnenzolen?

Kies gewoon de maat zolen waarin jouw schoenmaat valt.
Vervolgens neem je een schaar, een viltstift of pen en een paar zolen die je al hebt (oude zolen of de zolen van de schoenen waarin je je nieuwe binnenzolen gaat gebruiken, om er zeker van te zijn dat je de goede vorm hebt). 

En dan kan je gaan knutselen!
Maak je geen zorgen, we leggen je uit hoe je te werk moet gaan:

- Je "oude" zolen zullen als model dienen.
- Leg de nieuwe zolen, die je net gekocht hebt, erbovenop. Het referentiepunt is de achterkant, aan de hiel. Let erop dat ze goed recht op elkaar liggen.
- Markeer de omtrek met de viltstift.
- Knip het overschot aan de voorkant af langs de lijn die je hebt getekend.

Nu zijn je zolen geknipt voor jouw voeten! Leg ze in je schoenen en je bent klaar om op avontuur te gaan!

Hoe kies ik de binnenzolen van mijn wandelschoenen?

Het voordeel van een binnenzool voor wandelschoenen of trekkingschoenen 

Denk eraan dat een specifieke binnenzool voor jouw sport er ook voor zorgt dat je "schoenen goed passen", omdat ze het verschil compenseren tussen het volume van je voeten, dat bij iedereen anders is, en dat van je schoenen, dat standaard is.
Ze zorgen ervoor dat er zo weinig mogelijk wrijving ontstaat en dat je voeten zo min mogelijk bewegen.

Wist je dit?
Het is belangrijk om je zolen uit je schoenen te halen om ze te laten drogen, zeker na een lange wandeling of tijdens meerdaagse wandeltochten.

Denk je dat je steunzolen nodig hebt?

Uiteindelijk zijn al onze zolen comfortzolen en geen medische steunzolen. 
Ze kunnen nooit ter vervanging dienen van orthopedische steunzolen die speciaal voor jou zijn gemaakt door specialisten uit de zorgsector.
Als je aanhoudende pijn voelt tijdens je wandel- of trektochten, of als je twijfels of vragen hebt, raadpleeg dan zeker een podoloog. 

Nu heb je alle kaarten in handen om je voeten goed in de watten te leggen tijdens je wandeltochten, dankzij onze binnenzolen.
Trek er dus opuit om je nieuwe zolen te gaan testen!

Hoe kies ik de binnenzolen van mijn wandelschoenen?

Maguy

Gepassioneerd wandelaarster bij Quechua

Ontdek al onze tips

Hoe kies je wandelschoenen - teaser

Hoe kies je wandel- of trekkingschoenen?

Wandel- of trekkingschoenen kies je aan de hand van 3 criteria, lees hier meer!

Hoe kies je wandelsokken? - teaser

Hoe kies je wandelsokken?

Lees onze tips om de juiste wandelsokken te kiezen.