HOE KIES IK EEN KINDERFIETS?

De keuze van een kinderfiets is afhankelijk van 3 criteria: de leeftijd van het kind, zijn lengte en hoe hij de fiets gaat gebruiken.

kinderfietsen

DE LEEFTIJD

Een fietsje zonder pedalen, een met kleine wieltjes of een eerste MTB? Voor elke leeftijd de juiste fiets!~Kinderen vanaf twee jaar kunnen beginnen op een driewieler of een loopfietsje (een fiets zonder pedalen).~Om “als de grote mensen” te leren fietsen bestaan er fietsen met kleine wieltjes (12 en 14 inch) en meegroeiende loopfietsjes voor kinderen tussen 3 en 5 jaar.

DE LENGTE VAN JE KIND

Naast de leeftijd is de lengte een belangrijke factor in de keuze van een fiets voor je kind. Want om goed te kunnen leren fietsen, moet je kind zich op zijn gemak voelen op zijn fiets. Dit criterium wordt uitgedrukt in inches, die overeenkomen met de diameter van de wielen.

In de eerste plaats moet je weten dat de maat van een fiets wordt uitgedrukt in inch, gesymboliseerd door een ″. Hij wordt bepaald door de diameter van de velg van de fiets. Een inch komt overeen met 2,54 cm. Om de eerste fiets van je kind te kiezen, moet je goed rekening houden met zijn lengte en zijn leeftijd op het moment van de aankoop.

Een fiets van 14 inch is geschikt voor kinderen van 3 tot 5 jaar met een lengte tussen de 90 en 105 cm.

Een kind van 4 tot 5 jaar met een lengte van 105 tot 120 cm zal zich het beste voelen op een fiets van 16 inch.

Van 6 tot 7 jaar, dus met een lengte van 1,20 m tot 1,35 m, kies je best voor een fiets van 20 inch.

En vanaf 8 jaar (1,35 m tot 1,55 m) kies je voor een fiets van 24 inch.

Controleer voor je overgaat op aankoop toch nog even goed of je kind zich inderdaad op zijn gemak voelt op zijn toekomstige fiets. Overloop hiervoor samen met hem de volgende punten:

zijn beide voeten moeten de grond kunnen raken;

je kind moet de remgrepen gemakkelijk in kunnen knijpen;

het frame van je kinderfiets moet aangepast zijn, wat wil zeggen dat je kind gemakkelijk plaats moet kunnen nemen op het zadel.

DE RISICO’S VAN EEN VERKEERDE MAAT

Als je kind een fiets van de verkeerde maat gebruikt, kan dat niet alleen oncomfortabel zijn, maar ook vermoeidheid en soms zelfs pijn veroorzaken. De ergonomie van kinderfietsen is speciaal ontworpen voor een bepaalde leeftijd en lichaamsbouw, en het is dus belangrijk om de maat te respecteren.~Kom dus niet in de verleiding om een te grote fiets te kopen met het idee dat ze dan langer meegaat. Laat je jongste dus ook niet oefenen op de fiets van zijn grote broer, die de verkeerde maat heeft.~Bovenop het risico dat hij daardoor de motivatie voor het leren fietsen verliest, kan het ook ronduit onveilig zijn. Je kind moet snel en gemakkelijk kunnen remmen en in het geval van een plotselinge stop met zijn twee voeten op de grond kunnen staan. Een te grote fiets of een te hoog zadel kan ook pijn aan de achterkant van de knieën veroorzaken.

Een te kleine fiets, aan de andere kant, zal je kind veel sneller vermoeien op zijn tochtjes en het plezier al snel vergallen. Een te laag zadel kan dan weer pijn aan de voorkant van de knieën veroorzaken.

DE PRAKTIJK

Vanaf zes jaar kan je kind op een andere manier beginnen fietsen. Hybridefiets, MTB of BMX… kinderen kunnen vanaf nu een specifiekere keuze gaan maken.

Er bestaan verschillende hybridefietsen voor tochtjes in de stad of op het platteland: verlaagde opstap, fietsaccessoires als een mandje of fietstassen, comfortabel zadel, spatbord, etc.~Voor tochten op min of meer heuvelig terrein kies je beter voor een MTB. BMX-fietsen zijn dan weer vooral geschikt voor de skateparken.

ENKELE HERINNERINGEN VOOR DE VEILIGHEID VAN JE KIND OP ELKE LEEFTIJD

Als de maat van de fiets goed is gekozen en je kind comfortabel kan peddelen op uitstapjes met familie of vrienden, is het tijd om na te denken over enkele veiligheidsmaatregelen, te beginnen met de fietshelm. Sterk aangeraden voor fietsers van elke leeftijd: de helm beschermt de allerkleinsten als ze hun evenwicht leren bewaren, maar ook de groten die zich verliezen in het plezier van MTB of andere extremere disciplines op een tweewieler. Kies tegelijk met het kopen van een fiets een helm die past bij de hoofdomtrek en activiteit van je kind.

WANNEER MOET JE OVERSTAPPEN OP EEN ANDERE FIETS?

Let goed op en controleer regelmatig de groei van je kind op zijn fiets.~Dat houdt in:

Denk eraan om de hoogte van het zadel aan te passen. Niet zo hoog dat je kind zijn voeten niet meer op de grond kan zetten en moet wiebelen om bij de pedalen te geraken; niet zo laag dat zijn knieën het stuur raken.

Wij raden aan om de afstelling in stapjes van 5 mm te regelen om zo de ideale hoogte te vinden.

Stel de hoogte en de hoek van het stuur ook zo af dat je kind een comfortabele houding heeft.

Als de remgrepen van de fiets afstelbaar zijn, let er dan ook op dat je deze laat meegroeien met zijn lichaamsbouw.

De zadel en het stuur van de fietsen van b’Twin zijn gemakkelijk, snel en zonder gereedschap af te stellen.~En vervang de fiets zodra ze te klein wordt door een groter exemplaar.

HET EERSTE NAZICHT IS GRATIS

Indien je een B'TWIN fiets koopt bij Decathlon, bieden we je een gratis nazicht van je fiets in de eerste 6 maanden na aankoop. Is dat niet mooi?

LEVENSLANGE GARANTIE OP:

Het kader, de stuurpen, het stuur en de voorvork van al onze B'TWIN fietsen. Jep, je hebt het goed gehoord, van AL onze fietsen (ook die van de volwassenen). We willen natuurlijk niemand jaloers maken!