surf_bienfaits_bénéfices_KimHertogs

Waarom surfen niet enkel goed is voor je lichaam?

Het is goed voor véél meer dan dat!

Surfen is goed voor je lichaam, daar is iedereen het over eens. Volgens actrice Kim Hertogs is het veel meer dan dat. Zij organiseert surfreizen, schreef het boekje ‘Why I started surfing’ en deelt de liefde voor het surfen via haar platform "The Fieldwork". Ze is overtuigd: Surfen is goed voor je geest. Daar willen we meer over weten!

Kim, hoe heb jij het surfen gevonden?

“Enkele jaren geleden liep ik tegen een muur aan. In die tijd was ik eigenares van een koffiebar en dat bracht heel veel werk en stress met zich mee. Thuis lukte het me niet helemaal om tot rust te komen, ik vond geen uitknop. Het idee om te surfen sprak me al langer aan, en het leek me een goede manier om even volledig te ontsnappen aan de werkstress. Ik surfte wat op het internet, boekte een lessenreeks, en enkele weken later lag ik op een plank voor de Marokkaanse kust.”

Kim Hertogs, surfen, goed voor lichaam & geest

En lukte het om innerlijke rust te vinden?

“Ja, volledig. Ik vertrok nochtans met een bang hartje. Nog nooit had ik zoiets gedaan. Maar het werd een heerlijke week, leren surfen was het beste wat ik in die tijd kon doen. Op dat surfboard in Marokko vergat ik even al mijn zorgen. Je moet namelijk voor de volle honderd procent geconcentreerd blijven en dat haalt je heel hard naar het hier en nu. Tijdens het surfen moet je op zoveel dingen letten, dat je geen tijd hebt om te kniezen over je werk. Surfen is ook een way of life, dat is een cliché, maar volgens mij ook een belangrijke waarheid. De zee verandert altijd, je moet je aanpassen aan haar. Je checkt weerapps, annuleert plannen, je past je dag en leven aan om te surfen. Juist omdat je jezelf aan de zee moet overgeven, zowel op je surfboard als op het land, heb je geen tijd om te piekeren. Leren surfen heeft me ertoe aangezet om mijn leven te veranderen. Ik stopte met mijn koffiebar en begon met The Fieldwork.”

Kan je daar wat meer over vertellen?

“The Fieldwork is een platform waarmee ik mensen bewuster in het leven wil doen staan. Dat gaat van zelfbewustzijn, tot bewustzijn over de planeet en het menselijk lichaam. Daarom organiseer ik dus workshops over bijvoorbeeld vegetarisch eten of de menstruatiecyclus. Maar ook de surftrips die ik organiseer passen binnen mijn doel. Surfen heeft mij geleerd dat het leven meer is dan werk en stress. De surfvakanties slaan aan, omdat ze de sport heel toegankelijk maken. Alles wordt geregeld, dus er zijn veel drempels die verdwijnen. Veel vrouwen die de dertig al gepasseerd zijn en waarschijnlijk nooit gedacht hadden dat ze ooit op een surfplank zouden staan, schrijven zich toch in voor de surfvakanties van The Fieldwork.”

Surfen, goed voor lichaam & geest

Wat denk jij dat surfen mensen kan bieden?

“Naast de mentale voordelen waar ik het al over had, ben ik ervan overtuigd dat surfen veel fysieke voordelen met zich mee brengt. Het is namelijk een heel complete sport. Je traint je uithoudingsvermogen en heel veel verschillende spiergroepen. Ik ben nu 37 en voel me fitter dan ooit, en ik ben al mijn hele leven sportief geweest. Het natuurlijk gebleekt haar neem ik er ook graag bij!

Heel de levensstijl die met het surfen gepaard gaat, is er een met veel rijkdom. Je bent veel buiten en je bent overgeleverd aan de natuur. Die connectie zijn veel mensen kwijt. In de oceaan word je ook sneller geconfronteerd met iets als de plasticsoep. Als je bijvoorbeeld in Marokko bent, kan je niet om de vervuiling heen. Je moet er zelfs oppassen dat je niet ziek wordt. Surfers bevinden zich voortdurend in de natuur, er leeft dus veel bewustzijn over duurzaamheid binnen de community.

Ook voor gezonde en natuurlijke voeding hebben we veel oog, want surfen met een gezond lichaam gaat uiteraard veel vlotter.”

Surf je ook in belgië?

“Zeker, het lukt niet altijd, maar ik probeer wel een keer per week richting onze Noordzee te rijden. Zo slaag ik erin om het hele jaar door te surfen. Als je snel beter wil worden, is het ook noodzakelijk om vaak in het water te gaan. Als ik acht maanden niet zou surfen, zou ik een hele hoop progressie kwijt zijn. Natuurlijk surf ik liever het hele jaar door in bikini en op plaatsen waar de surfcondities bijna altijd optimaal zijn, maar aan onze Belgische kust kan je ook perfect een cleane sessie afwerken!”

Onze kust is slechts 67 kilometer lang en surfen wint aan populariteit, zie je daar een probleem aankomen?

“Ik denk niet dat de Belgische surfspots plotseling overbevolkt zullen zijn. Het aantal mensen dat voor dag en dauw zal opstaan en in weer en wind de golven gaat trotseren, zal altijd beperkt zijn. Surfen wint wel aan populariteit. Dat zie je bijvoorbeeld aan het ontstaan van de "Northsea Surf sisters", een Belgische, vrouwelijke surfgroep. Maar zo lang niet alle surfers naar dezelfde plek gaan, is onze kust uitgestrekt genoeg om iedereen een plaats te bieden. Het helpt natuurlijk als je al je materiaal zelf hebt, dan ben je zo vrij als een vogel!”

Surfen, goed voor lichaam & geest

Wat is het belang van een surf community?

“Ik vind het zeker leuk dat zoiets als de Northsea Surf Sisters bestaat, zo vinden vrouwen die ver van de zee wonen vriendinnen om mee te gaan surfen. Dat maakt de sport toegankelijker. Elke poging om mensen aan te zetten tot surfen, heeft mijn steun. Wie in groep surft, kan bovendien materiaal delen en tips uitwisselen. Die gemeenschappen moeten niet altijd groot zijn, zelf surf ik het liefst met een kleiner groepje. En je kan ook beginnen surfen met twee vrienden, dan heb je een eigen clubje!”

Je surftrips met "the fieldwork" trekken vooral vrouwen aan en ook jouw surfgroepje kent enkel surfchicks. is het een doel van je om meer vrouwen aan het surfen te krijgen?

“Niet heel bewust. De eerste kliek waarmee ik ging surfen bestond uit mannen die allemaal beter konden surfen dan ik. Daar heb ik veel van bijgeleerd, maar uiteindelijk heb ik dan wel vrouwen rond mij heen verzameld die ongeveer op hetzelfde niveau surfte. Dat deed ik niet bewust, dat is organisch gegroeid. Mannen zijn uiteraard altijd welkom om met ons te surfen, en ook op de surfreizen mag iedereen mee. Langs de andere kant is het wel leuk om de de soms harde, masculiene surfwereld, iets zachter te maken! Ik hou enorm van het gracieuze, het dansen op de golven. Daar hebben vrouwen toch nét dat beentje voor op de mannen. ;)”

Deze tips kunnen voor jou ook interessant zijn

Positive effects surfing

De positieve effecten van surfen

Sterke spieren ontwikkelen, je vrij voelen in het contact met de natuur, je grenzen verleggen, ontsnappen aan de stress, ... Dit is maar een greep uit de vele heilzame effecten van surfen en bodyboarden op de golven. Lees, en ontdek ze allemaal hier.

Yoga voor surfers

Yoga voor surfers

Wist je dat je jouw surftechniek kan verbeteren buiten het water? Dit is een simpele yogaroutine die je makkelijk thuis kan doen in een halfuurtje.

Happy surfer girl - Olaian

8 spots in België waar je kunt golfsurfen

Inderdaad, je kunt in België surfen! Deze 8 topspots zijn het bewijs.

Olaian surfer bodyboard met kinderen teaser

Surfen met je kind : elke leeftijd heeft zijn eigen pleziertjes

Een geleidelijke en speelse aanpak is de beste manier om je kind controle te leren krijgen over zijn lichaam en zijn plank. Eenmaal wat techniek onder de knie, wordt dit een onvergetelijke ervaring die je samen kunt delen tot in het oneindige ... of tot je kleinste plots behendiger wordt in het water dan jezelf.

Hoe leer je surfen als je pas begint?

Hoe leer je surfen als je pas begint?

Veiligheidsregels, surftechnieken en weersvooruitzichten: ontdek hoe je het best aan surfen begint, zodat je snel vooruitgang boekt en plezier beleeft op je nieuwe surfplank.

Olaian leren surfen als volwassene, in mijn eentje

Hoe kan ik leren surfen als volwassene / in mijn eentje ?

Beginners krijgen vaak de raad om enkele uren les te nemen in een surfclub, maar er kunnen veel redenen zijn waarom je liever alleen wil leren surfen: Is dat nog mogelijk op mijn leeftijd? Welke zijn de fouten die je niet mag maken? Ontdek hier ons advies om in alle veiligheid solo te leren surfen.

Foamboards for you

Waarom kiezen voor een soft top surfplank?

Is het echt nodig om voor een surfplank uit schuim te kiezen om te beginnen surfen? Is dit soort uitrusting alleen voor beginnende surfers bedoeld? We willen je graag laten kennismaken met de vele voordelen van een surfplank uit schuim om te leren surfen, maar ook om daarna nog je niveau verder aan te scherpen en je uit te leven in de golven!

shortboard olaian

Kan je beginnen surfen op een shortboard?

Zon, zomerse temperaturen en golven... Ideale omstandigheden om te beginnen surfen. Je was van plan om het shortboard van een vriend te lenen, of het board te gebruiken dat al een paar maanden onder het stof ligt in je garage

Voorrangsregels surfen

De voorrangsregels bij het surfen en bodyboarden

Surfen en bodyboarden staan erom bekend dat het vrije sporten zijn, maar toch moet je een aantal voorrangsregels kennen die je moet toepassen in het water.

juist vallen

Hoe val je (het best) bij het surfen?

Valpartijen zijn haast niet te vermijden bij het surfen! Er zit dus niets anders op dan ervoor te zorgen dat deze valpartijen zo pijnloos en vooral zo veilig mogelijk verlopen. Volg ons!

op surftrip met het gezin in een lang weekend

Waar op surftrip gaan in de verlengde weekends?

De lange weekends in mei zijn ideale momenten om er even tussenuit te knijpen voor een surftrip met het gezin of met vrienden. En dat kan ook zonder je blauw te betalen en dicht bij huis! Wat zijn de beste bestemmingen voor een lang weekend surfen?

partir_vacance_suf_olaian

Wat je zeker moet meenemen als je op surftrip vertrekt!

Het inpakken van je surfuitrusting en -materiaal is de eerste stap wanneer je op surftrip wilt vertrekken. Wat moet je op je surftrip zeker meenemen?

surf_trip_famille

Met een busje op surftrip: met het gezin naar Bretagne

Een gezinsvakantie combineren met een surftrip: het is mogelijk! Dit zijn de avonturen van de familie Selvi, op roadsurftrip met het gezin, langs de kust van Bretagne.

surf_voyager_planche_housse_olaian

Hoe maak je je boardbag klaar om op surftrip te gaan?

Maak met deze tips je boardbag / reishoes klaar om je surfplanken te beschermen tijdens het transport per vliegtuig. Zo voorkom je brokken bij het begin van je trip!

Surf in Tofino

Surfen in Tofino, interview: “Surfen in het gezelschap van orka’s: een mythische ervaring”

Surfen in Tofino. Tofino. Een onbekend stadje op Vancouver Island in de provincie British Columbia aan de westkust van Canada.

Hoe je surfmateriaal goed opbergen na een surfsessie

Hoe je materiaal goed opbergen na een surfsessie?

Er komen heel wat rituelen kijken bij het surfen, zowel wanneer je in het water gaat als er weer uitkomt. Surfplank, surfpak, accessoires... laat je surfuitrusting en je surfmateriaal niet langer rondslingeren na een sessie! Ontdek hier de top 10 van dingen die je moet doen na een surfsessie: zowel voor je eigen gezondheid, als voor het onderhoud van je materiaal!