goede redenen om deze zomer te beginnen surfen

5 Goede redenen om deze zomer te starten met surfen

Ben jij ook elke zomer gefascineerd door de zon, zee en strand en zijn surfers die elegant over de golven glijden.

Zonder aarzelen richting de line-up

Elke zomer bent je telkens weer gefascineerd door de oceaan en zijn surfers die elegant over de golven glijden. En toch heb je zelf nog nooit een voet op een plank gezet. "Ik ben niet fit genoeg, het is te ingewikkeld, het is niets voor mij, ik schaam me om te vallen..." Zet je twijfels opzij en maak de bedenking dat alle surfers het beginstadium hebben doorgemaakt! Wij geven je 5 goede redenen om deze zomer toch te beginnen surfen:

5 goede redenen om deze zomer te starten met surfen

1) Surfen : een complete sport

De gemiddelde surfer besteedt 85% van zijn sessie aan peddelen om achter de branding te geraken en terug naar de piek en line-up te komen. Er gaat niets boven dit om de armen, het bovenlichaam en de borst te versterken. Het zoeken naar evenwicht op je plank stelt je ook in staat om aan je rugspieren te werken. Zodra je op je plank staat, gebruik je actief je beenspieren om zo je verticale positie te bewaren en manoeuvres uit te voeren.

Surfen is een opeenvolging van korte maar intense inspanningen die het tot een echte uithoudingssport maken.

5 goede redenen om deze zomer te starten met surfen

2) Surfen : de meest unieke glijsensatie in de wereld

Ongeacht je niveau, vanaf de eerste golfjes is de glijsensatie er. Je voelt de energie van de golf onder je voeten, de snelheid, en al je zintuigen worden geprikkeld. Je zal van dit moment genieten!

5 goede redenen om deze zomer te starten met surfen

3) Surfen: een anti-stress middel

Alle oceaanliefhebbers zullen het je vertellen: tijd doorbrengen in de buurt van de zee helpt je om je beter te voelen. Het water, de lucht, het jodium, het geluid van de golven en de geur van de oceaan nodigen uit tot ontspanning en helpen om stress te verlichten. Naast de fysieke vermoeidheid genereert elke surfsessie een psychologische "reiniging" en verbetert ook zo de kwaliteit van je slaapritme. Voeg daarbij het feit aan toe dat surfspots vaak op prachtige plekken liggen... 
Reden genoeg om de fitness te doen vergeten.

5 goede redenen om deze zomer te starten met surfen

4) Surfen: een leuke bezigheid

Als je denkt dat surfen alleen draait om het uitvoeren van technische moves en het nemen van spectaculaire golven, heb je het mis. Maak je geen zorgen, surfen draait om plezier te hebben, en connectie met de natuur. Vanaf je eerste sessies zul je zien dat surfen een echte bron van plezier en pret is, met één groot voordeel: het wordt beoefend op een grenzeloze terrein dat nooit hetzelfde zal zijn. Er is geen routinematigheid in surfen, want elke sessie is uniek.

5) Surfen: is eigenlijk niet zo ingewikkeld

Zoals met alle sporten, is het moeilijkste deel het beginnen. Als water niet je ding is, is het essentieel om het te leren surfen met een surfinstructeur. Lessen nemen in een surfschool of surfclub zal je toelaten vanaf het begin de juiste basis te leren, zodat je zonder risico kan leren op surfspots en in omstandigheden die aangepast zijn aan jouw niveau.

Om sneller vooruitgang te boeken, komt het neer op de juiste uitrusting te gebruiken

Onze 100 reeks van foam boards zijn ontworpen om te leren surfen. Dankzij een uitsparing op het dek van het board kunnen beginners een goede positie innemen tijdens het peddelen. Deze zijn breder en dus stabieler dan klassieke surfplanken, en hun ongewone vorm maakt het gemakkelijker om recht te staan en ook mede dankzij hun volume kan met een maximum aan golven nemen. Nog een voordeel is dat de schuimstructuur van de surfplank schokken opvangt tijdens het vallen en bij impact.

Video: 5 goede redenen om deze zomer te starten met surfen

Het nadeel van surfen?

Je zult snel verslaafd raken aan het zoute water en je bioritme zal worden geleid door de golven en getijden.

Deze tips kunnen ook voor jouw interessant zijn

Happy surfer girl - Olaian

8 spots in België waar je kunt golfsurfen

Inderdaad, je kunt in België surfen! Deze 8 topspots zijn het bewijs.

Olaian surfer bodyboard met kinderen teaser

Surfen met je kind : elke leeftijd heeft zijn eigen pleziertjes

Een geleidelijke en speelse aanpak is de beste manier om je kind controle te leren krijgen over zijn lichaam en zijn plank. Eenmaal wat techniek onder de knie, wordt dit een onvergetelijke ervaring die je samen kunt delen tot in het oneindige ... of tot je kleinste plots behendiger wordt in het water dan jezelf.

Olaian Surf Club Handaia

Waarom zou je lid moeten worden van een surfclub?

Beginnende, gevorderde of ervaren surfers, aarzelen jullie nog steeds om lid te worden van een surfclub aan onze Belgische kust? Lees dan zeker verder als jullie er nog niet uit zijn! Veiligheid, vooruitgang, gezelligheid... We geven jullie in dit artikel een paar redenen mee die jullie kunnen motiveren om lid te worden van een surfclub.

Voorrangsregels surfen

De voorrangsregels bij het surfen en bodyboarden

Surfen en bodyboarden staan erom bekend dat het vrije sporten zijn, maar toch moet je een aantal voorrangsregels kennen die je moet toepassen in het water.

Hoe leer je surfen als je pas begint?

Hoe leer je surfen als je pas begint?

Veiligheidsregels, surftechnieken en weersvooruitzichten: ontdek hoe je het best aan surfen begint, zodat je snel vooruitgang boekt en plezier beleeft op je nieuwe surfplank.

Foamboards for you

Waarom kiezen voor een soft top surfplank?

Is het echt nodig om voor een surfplank uit schuim te kiezen om te beginnen surfen? Is dit soort uitrusting alleen voor beginnende surfers bedoeld? We willen je graag laten kennismaken met de vele voordelen van een surfplank uit schuim om te leren surfen, maar ook om daarna nog je niveau verder aan te scherpen en je uit te leven in de golven!

juist vallen

Hoe val je (het best) bij het surfen?

Valpartijen zijn haast niet te vermijden bij het surfen! Er zit dus niets anders op dan ervoor te zorgen dat deze valpartijen zo pijnloos en vooral zo veilig mogelijk verlopen. Volg ons!

Olain surf

Hoe kan je beter leren surfen op kleine golven?

Om beter te worden in het surfen, moet je je kunnen aanpassen aan alle soorten golven. Ontdek onze tips.

Olaian keyshot Surf Goofy Regular

Goofy of regular? Welke voet zet je vooraan op je surfplank?

In surftaal wijst goofy of regular op de voet die vooraan op de plank staat. Wat houdt dat in en hoe kies je die voet?

Fysieke voorbereiding om te surfen

Waarom moet je je fysiek voorbereiden om te surfen?

Natuurlijk blijft surfen in zee de beste manier om te oefenen, maar je kunt nu eenmaal niet altijd surfen wanneer je wilt volgens de omstandigheden, je woonplaats of agenda. Wist je dat je ook vooruitgang kunt boeken als surfer door uit het water te trainen?

Positive effects surfing

De positieve effecten van surfen

Sterke spieren ontwikkelen, je vrij voelen in het contact met de natuur, je grenzen verleggen, ontsnappen aan de stress, ... Dit is maar een greep uit de vele heilzame effecten van surfen en bodyboarden op de golven. Lees, en ontdek ze allemaal hier.

surf_bienfaits_KimHertogs

Surfen, goed voor lichaam & geest

Surfen is goed voor je lichaam, daar is iedereen het over eens. Volgens actrice Kim Hertogs is het veel meer dan dat. Zij organiseert surfreizen, schreef het boekje ‘Why I started surfing’ en deelt de liefde voor het surfen via haar platform The Fieldwork. Ze is overtuigd: Surfen is goed voor je geest. Daar willen we meer over weten!

Yoga voor surfers

Yoga voor surfers

Wist je dat je jouw surftechniek kan verbeteren buiten het water? Dit is een simpele yogaroutine die je makkelijk thuis kan doen in een halfuurtje.

hoe-kies-ik-een-surplank-quiver-surf

Hoe kies ik een surfplank?

Lees onze tips die je kunnen helpen bij het kiezen van jouw ideale surfplank.Het juiste surfboard is cruciaal om te genieten en je surfskills te verbeteren. Zeker als beginner!

Surfpak kopen Decathlon

Hoe kies je een surfpak of wetsuit?

Een surfpak is heel belangrijk om het niet te koud of te warm te krijgen, en om je te beschermen tegen het schuren van je plank.

Teaser Olaian

Olaian, het surfmerk van Decathlon!

De surfproducten van Decathlon dragen de naam OLAIAN, het merk van Decathlon dat gewijd is aan surfen & skimboarden.

Hoe je surfmateriaal goed opbergen na een surfsessie

Hoe je materiaal goed opbergen na een surfsessie?

Er komen heel wat rituelen kijken bij het surfen, zowel wanneer je in het water gaat als er weer uitkomt. Surfplank, surfpak, accessoires... laat je surfuitrusting en je surfmateriaal niet langer rondslingeren na een sessie! Ontdek hier de top 10 van dingen die je moet doen na een surfsessie: zowel voor je eigen gezondheid, als voor het onderhoud van je materiaal!